Menu

субота, 21 грудня 2013 р.

Тісто для пряників


Інгредієнти:

500 г меду
500 г цукру
300 г маргарину
50 г какао
2 ч.л. розпушувача
3 ст.л. рому
1 ч.л. кориці
дрібка кардамону
дрібка гвоздики
дрібка імбиру
дрібка анісу
цедра 1 лимону
цедра 1 апельсина
ваніль (на кінці ножа)
1200 г муки
2 яйця

1. Мед, цукор і маргарин, помішуючи, розтопіть на вогні, не доводячи до кипіння. Залиште, щоб маса трошки вистигла (не повністю, вона має бути тепла).

2. Змішайте половину муки, какао, розпушувач, пряності і цедру лимона і апельсина.
Імбиру меленого у мене не було, тому я натерла трошки свіжого, але не багато ("дрібка соку з м'якоттю"), бо він має дуже різкий смак. Також, замість цедри апельсина у мене цедра мандарина, а замість цедри лимону - цедра лайму.

3. Яйця перемішайте (не взбивати!), і додайте до медової маси разом з ромом, і добре перемішайте.
У мене цього року рому не було, тому я додала 1/2 ч.л. екстракту рози. Думаю, буде смачно.

4. Влийте медово-яєчну масу у мучну, активно перемішуючи до однорідності. Тоді додайте решту муки і замісити тісто. Тісто повинно бути ледь теплим (від теплої медової маси) і відставати від стінок посудини.

5. Загорніть тісто у харчову плівку і поставте у холодильник на ніч.

6. На наступний день розкатати тісто, вирізати потрібні елементи, розкласти їх на пергамент,  і пекти 5-10 хв. (залежно від величини елементів) при температурі 200 градусів.
Спечені пряники, поки гарячі, м'які і їх можна навіть згорнути. Коли вони вистигнуть, то стають тверді, але саме холодні пряники найлегше відстають від пергаменту.
Пряники можуть лежати багато днів. Чим довше вони лежать, тим м'якші стають. Для того, щоб прискорити процес пом'якшення пряників, їх можна загорнути у кульочок і покласти туди половинку яблука. Сама не пробувала, але кажуть, що працює.

Немає коментарів:

Дописати коментар