Рецепт від Бориса Бурди.
Інгредієнти:
Для начинки:
4 груші
3 ст.л. соку лимона
5 ст.л. арманьяка
2 ст.л. цукру
150 мл жирних вершків
Для мигдалевого тіста:
225 г муки
дрібка солі
75 г меленого мигдалю
75 г цукру
2 яєчних жовтка
175 г вершкового масла (кімнатної температури)
Спосіб приготування.
1. Грушки очистіть від шкірки, розріжте пополам та вийміть серцевину.
2. Покладіть половинки груш у термостійку форму випуклою стороною донизу. Збризніть їх соком лимону та 3 ст.л. арманьяку (це виноградний бренді, який можна замінити коньяком). Накрийте фольгою та випікайте 15-20 хв. при температурі 180 градусів. Тоді остудіть.
3. Тепер замісимо тісто. Змішайте разом муку, сіль та мелений мигдаль. Зробіть в центрі заглиблення та покладіть туди цукор, яєчні жовтки та вершкове масло. Замісіть тісто, оберніть його харчовою плівкою та поставте у холодильник на 30 хв.
4. Розкатайте половину тіста, виріжте з неї круг та, за допомогою скалки, перекладіть його у термостійку форму. Тоді викладіть на тісто спечені груші випуклою стороною догори. З решт тіста вріжте ще один круг та вріжте в його середині маленький кружечок діаметром 5 см. Накрийте цим тістом пиріг, збризніть водою та посипте цукром. Випікайте 25-30 хв. у розігрітій духовці до 200 градусів.
5. Взбийте вершки в круту піну, додайте 2 ст.л. арманьяку (або коньяку) та обережно перемішайте знизу вверх.
6. Викладіть взбиті вершки в центр грушевого пирога та подавайте.
Порада. Вершки варто класти на пиріг, який вже вистиг. Я поклала на ще досить теплий пиріг, і вершки трошки розтеклись, від чого тісто в деяких місцях розм'якло. А ще краще, не класти взагалі вершків на цілий пиріг, а додати по ложці кожному в тарілочку збоку біля пирога, або зверху. Тоді пиріг не встигне розм'якнути та залишиться хрумким, а вершки лише доповнять його смак.
Немає коментарів:
Дописати коментар