Беремо тісто для пряників (для своєї хатки зі всіма елементами я робила 1/2 порції тіста), розкатуємо його, і вирізаємо всі потрібні нам елементи.
Можна вирізати "на око", але найкраще заздалегідь приготувати шаблон хатки, прикладати його до тіста і вирізати. Тобі збережуться всі пропорції. Я робила шаблон сама. Тобто, фактично я вирізала хатку з паперу, а вже потім з тіста.
Спочатку дах і бокові стінки.
Щоб зробити низ даху трошки загнутим, я підкладала скручену у трубочку фольгу.
Для того, щоб на даху зробити структуру черепиці, я використала форму для печива у вигляді зайчика, а саме: вушка зайчика.
Тоді вирізаємо передню і задню частини хатки (пам'ятайте, що у передній частині потрібно вирізати двері, і ці двері також спекти!)
Ще я вирізала також стіни і дах для двох маленьких хаток.
Не забуваємо про димохід для нашої хатки (при його вирізанні враховуємо, на скільки буде нахилений дах, щоб він стояв рівно вертикально).
Вирізаємо ще інші дрібні елементи (людей, ялинки, можна дзвіночки, сніговики і т.д.)
Великі частини з пряника (дах, стіни будиночка) краще пекти 10 хв., а малі елементи (ті, що на останньому фото) достатньо пекти всього 5 хв., інакше вони підгорять.
Решту тіста, яке залишилось, розкатуємо, і просто випікаємо - це буде основа, на якій стоятиме наша хатинка.
Склеюємо елементи між собою за допомогою королівської глазурі. Клеїти треба швидко, бо глазур швидко висихає.
Приклад показую на маленькій хатинці.
Спочатку склеюємо між собою стіни.
Перш, ніж клеїти далі, даємо трошки підсохнути.
В процесі вирізання цієї хатинки я припустилася одної помилки: не врахувала частини даху на передній і задній стінках. Щоб виправити цей момент, я приклеїла на пусте місце по квіточці. Вийшло навіть гарно - так, ніби так має бути.
І нарешті сам дах.
Далі розмальовуєте як вам заманеться.
Яка неймовірна краса! Все життя мріяла скуштувати хатку з пряника!!! Розкажи, яка вона на смак???
ВідповістиВидалитиДуже дякую, Катя! Чесно кажучи, цього року вона вийшла дуже смачна. Минулого року пряники вийшли дуже тверді і занадто пряні, а цього року за 3 дні хатки вже не було. Вона така медова, але меду майже не чути, багато пряностей - цедра лимона, апельсина, гвоздика, імбир, кориця..... але вони всі разом дають такий смак... словами не передати. Треба пробувати! І незважаючи на велику кількість цукру, вони не такі вже й солодкі. Їх можна багато з'їсти. І лимонна глазур дуже гарно туди вписується.
ВідповістиВидалити